16.11.2015

Dr. Oz: De ce e bine să mănânci germeni de grâu?

Aici am inceput discutia referitoare la consumul germenilor de grau, despre beneficiile aduse si proprietatile lor.
Mai jos avem o alta abordare, mult mai prietenoasa dupa parerea mea.

Germenii de grâu sunt plini de vitamine şi minerale. Din păcate, tocmai această parte esenţială este îndepărtată atunci când se prelucrează grâul pentru a-l transforma în făină albă. Află de la Dr. Oz ce minuni fac aceşti germeni de grâu!


Partea cea mai hrănitoare din grâu este înlăturată de producătorii de făină albă, deoarece uleiurile sănătoase din germeni râncezesc repede şi pot strica gustul produsului final. Astfel că noi cumpărăm făina albă care nu are nicio valoare nutriţională, avertizează Dr. Oz. De aceea, este de preferat să alegi făina cât mai puţin prelucrată, adică aceea integrală care păstrează această parte esenţială din grâu. De asemenea, germenii de grâu îi găsim simpli, împachetaţi în pungi la diverse magazine naturiste. 

Dr. Oz îi recomandă pentru că au o multitudine de nutrienţi şi sunt foarte hrănitori. Specialistul spune că într-o lingură cu germeni de grâu neprelucraţi termic găsim 1,5 grame de grăsimi nesaturate (sănătoase), 9 grame de carbohidraţi, 4 grame de proteine, 2 grame de fibre dietetice, zero colesterol şi 60 de calorii. 


Ce beneficii aduc germenii de grâu pentru sănătate?

1. Protejează inima pentru că au vitamine din complexul B

Germenii de grâu au un conţinut ridicat de acid folic, vitamina B1 şi B6. Aceste vitamine au grijă de sănătatea inimii.


2. Menţin glicemia la un nivel normal pentru că au multe fibre

Datorită conţinutului ridicat în fibre, germenii de grâu menţin glicemia la un nivel normal, au grijă de sănătatea sistemului digestiv şi ajută organismul să elimine constant toxinele.


3. Scad colesterolul rău pentru că au fitosteroli

Aceste componente pe care le găsim în germenii de grâu scad colesterolul rău (LDL) şi protejează inima de boli grave. Potrivit unui studiu realizat în Franţa, un consum zilnic de 30 de grame de germeni de grâu (un sfert de cană) timp de 14 săptămâni scade atât colesterolul rău cu până la 15,4%, cât şi trigliceridele cu 11,3%. Un alt studiu amintit de celebrul Dr. Oz şi care a apărut în publicaţia American Journal of Clinical Nutrition arată că prin îndepărtarea fitosterolilor din germenii de grâu, efectul anti-colesterol nu mai este atât de puternic. 


4. Protejează creierul pentru că au acizi graşi omega-3

Germenii de grâu sunt o sursă importantă de acizi graşi omega-3 care scad colesterolul, împiedică apariţia inflamaţiilor şi protejează creierul. Astfel, potrivit specialistului, riscul să suferi de anxietate este mult redus şi, în plus, îţi îmbunătăţesc starea de spirit. 


5. Ajută la refacerea ţesuturilor pentru că au tone de minerale

Fierul, zincul, magneziul, calciul, seleniul şi manganul sunt câteva dintre mineralele pe care le găseşti din abundenţă în germenii de grâu.

Aceste minerale sunt esenţiale pentru refacerea ţesuturilor şi favorizează reacţii în corp care ne menţin sănătoşi. 


6. Au un puternic efect antioxidant datorită conţinutului bogat în vitamina E

Această vitamina care se găseşte din plin în germenii de grâu are rolul de a încetini râncezirea uleiurilor naturale. De asemenea, studiile au arătat că vitamina E protejează celulele cerebrale şi moleculele de colesterol de efectul distructiv al radicalilor liberi. Astfel, riscul de ateroscleroză sau depunerea plăcilor de aterom în artere este mult redus, spune Dr. Oz. Pe lână acest efect benefic, vitamina E asigură detoxificarea ficatului, întăreşte imunitatea şi menţine un nivel optim al glicemiei.


7. Germenii de grâu fermentaţi ne apără de cancer şi artrită

Germenii de grâu fermentaţi sunt diferiţi de cei obişnuiţi şi au un efect anticancerigen, potrivit cercetărilor enumerate de Dr. Oz. Datorită unei componente numită benzochinonă, germenii fermentaţi previn apariţia cancerului, în special cel de colon, după cum arată un studiu apărut în publicaţia British Journal of Cancer. 

De asemenea, sunt folosiţi cu succes în studii pentru a trata pacienţii cu artrită reumatoidă. Un studiu apărut în Clinical Experiments in Rheumatology arată că un consum zilnic de germeni fermentaţi timp de 6-12 luni îmbunătăţeşte considerabil simptomele asociate acestei boli. 


Cum să incluzi germenii de grâu în dietă

Dacă nu eşti alergică la gluten este recomandat să incluzi pe cât posibil germenii de grâu în alimentaţia ta zilnică. Este de preferat să-i păstrezi la frigider după ce ai desfăcut punga, avertizează Dr. Oz ca să previi râncezirea uleiurilor din conţinutul lor. Iată câteva idei ca să-i incluzi în alimentaţia ta:
  • foloseşte-i în smoothie-uri. De exemplu, amestecă în blender lapte de soia cu iaurt, banane, miere de albine, fructe de pădure şi germeni de grâu;
  • macină-i şi presară pudra peste toate mâncărurile pe care le consumi sau peste salate;
  • adaugă-i în cerealele integrale de la micul dejun;
  • adaugă-i în terciul de ovăz, dacă obişnuieşti să-l consumi;
  • amestecă-i cu iaurt simplu, nuci şi miere;
  • include-i în diverse reţete de deserturi, cum ar fi fursecurile, clătitele sau brioşele;
  • poţi să faci ceai din germeni de grâu dacă infuzezi o lingură cu germeni în două căni cu apă fiartă. Lasa-i 20 de minute, după care strecoară ceaiul;
  • amestecă-i în dressing-ul pentru salate.

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Eu am gasit in Kaufland, in alta parte inca nu i-am depistat;)) si am incercat sa fac si singura acasa, e foarte simplu. Cat de curand am sa-mi pregatesc din nou.

      Ștergere