21.01.2014

Angelica, Logodnica Vanduta- Anne Golon


A doua carte din serie mi-a adus o si mai mare placere.
Angelica a lasat deoparte copilaria incet- incat, iar in urma unei colaborari a tatalui ei cu un investitor, a avut parte impreuna cu fratii sai de o educatie pe masura rangului lor.
La 17 ani este adusa de la manastirea in care si-a desavarsit studiile in fata tatalui sau care ii expune clar decizia sa: Angelica va fi atrasa intr-o casatorie, conform intelegerii sale copilaresti cu Mollines- colaboratorul tatalui sau.
Imaginea viitorului sau sot, o persoana puternica si influenta aduce cu sine multe povesti care o inspaimanta pe tanara fata, care e cat pe ce sa cedeze, insa calea sa este deja trasata si trebuie sa indeplineaca fara a cracni obiectivul catre care este 'impinsa cu forta'. Dupa o casatorie prin 'procura', prin care Angelica devine contesa de Peyrac, aceasta porneste cu mare alai spre noua sa casa.
Dupa saracia lucie in care a crescut, apare totusi un firicel de lumina. Odata cu propunerea de a deveni sotia contelui de Peyrac, Angelica este din ce in ce mai subjugata de atentiile care i se ofera, de cadourile cu care este coplesita si de luxul care o inconjoara.
Este insa decisa ca acest conte urat si schiop nu o va avea niciodata cu adevarat, chiar daca practic a 'cumparat-o' de la tatal ei si trebuie sa i se supuna.
Acesta carte este una a iubirii..Incet-incet, Angelica este atrasa de proaspatul ei sot, care cu rabdare asteapta sa ii cada singura in brate. Lipsa aspectului fizic placut este compensata din plin de calitatile pe care acesta le poseda si care il arata irezistibil in fata tuturor femeilor care se perinda prin castelul pe care il detin, castel deschis la orice ora pentru petreceri pentru cei care le apreciaza compania.
Viata lor ese una vesela si lipsita de griji, iar Angelica isi preia putin cate putin rolul de stapana a casei si a sufletului sotului ei.
Contele este un erudit, astfel ca in actiune apar tot felul de oameni de stiinta cu care se poarta dialoguri interesante, care deasemenea pe Angelica cea avida de cunoastere o atrag ca un magnet.
Iubirea lor infloreste intr-un final si ii face de nedespartit, dragostea lor incununandu-se dupa ceva timp printr-un mostenitor.
Bucatica de istorie apare si de-a lungul acestei carti, desigur, finalizandu-se cu concretizarea vestii casatoriei regelui Frantei, Ludovic al XIV-lea cu infanta Spaniei, Maria Tereza, eveniment prin care incheia Alianta de pace si s-ar sfarsi intr-un final razboiul prin care Franta a fost zdrobita ani de-a randul.


ANGELICA. Logodnica vândută - Anne Golon
 1654. Angelica de Sancé, acum în vârstă de şaptesprezece ani, îşi lasă în urmă familia şi ţinuturile natale pentru a porni în lunga şi anevoioasa călătorie spre Toulouse, unde o aşteaptă contele Joffrey de Peyrac. Tânăra nu îşi cunoaşte viitorul soţ decât din auzite, iar lucrurile care se spun pe seama lui sunt înfricoşătoare şi învăluite în mister. La Toulouse, în ciuda bogăţiei şi a frumuseţii locurilor, Angelica se simte deznădăjduită. Cum va putea trăi pentru tot restul vieţii alături de un soţ care o înspăimântă? Firea lui originală, inteligenţa şi pasiunea pentru ştiinţe şi arte vor fi de ajuns ca frumoasa tânără să se lase purtată pe tărâmul poeziei şi al iubirii şi, în cele din urmă, sedusă? Pe când întregul regat se pregăteşte să întâmpine cu bucurie vestea cununiei lui Ludovic al XIV-lea cu infanta Spaniei, Angelica descoperă cu uimire contrastul din ţinuturile însorite ale sudului Franţei, unde mirosul rugurilor catare pluteşte încă deasupra balurilor şi petrecerilor fastuoase care se ţin lanţ în palatul contelui de Peyrac... Anne Golon a început să scrie seria Angelica în anul 1956, primul volum apărând în Germania. Romanele s-au bucurat de un succes imens la nivel mondial, fiind publicate în 63 de țări, de peste 320 de edituri, iar ulterior au fost ecranizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu